Unutulmaz 12 Çizgi Roman Kahramanı

Belki de bir dönemin en çok okunan kitapları, birbirinden farklı kahramanları ile çizgi romanlardı. 7’den 70’e her yaştan okurun ilgi odağı olan, bakkallardan kitapevlerine kadar geniş bir dağıtım ağına sahip bu çizgi romanlar, günümüzde yerini çizgi filmlere, 3D animasyonlara bıraksa da asla unutulmadılar. Birçok çizgi karakter ilerleyen yıllarda karşımıza sinema filmi karakteri olarak da çıktı.

Tamdeli, bir dönem hayatımıza dokunan bu çizgi karakterleri sizin için listeledi.

İŞTE UNUTULMAZ 12 ÇİZGİ ROMAN KAHRAMANI

TOM BRAKS

Esse Gesse adıyla bilinen çizer grubunun 1965 yılında Alan Mistero adıyla çizgi roman severlere hediye ettiği karakterimiz, 1969 yılında, Türkiye’de Tay Yayınları tarafından Tom Braks adıyla yayınlanmıştır. Kılık değiştirme konusunda uzman kovboyumuz Tom Braks’a, tüm seri boyunca kötülerle mücadele ederken, yan karakterlerimiz Baron ve Tonton eşlik eder. Tabi kahramanımızın atı Siyah Yele’yi de unutmamak gerekir. Birçok Vahşi Batı kahramanı gibi, Tom Braks da çok iyi silah kullanır, iyi dövüşür. Tom Braks, diğer Esse Gesse kahramanlarının arasına geç katılsa da dünyada ve Türkiye’de büyük beğeni kazanmıştır.

TEKS

1948 yılında, İtalya’da ilk yayınlandığında, herhalde kimse 20. yüzyılın en çok satan çizgi romanı olabileceğini hesaplamamıştı. Navajo Kızılderilileri’nin şefi Teks Willer baş karakterimizdir. Kendisi bir ranger’dır. Serinin çoğu bölümünde kızılderili haklarını savunan, kızılderililerin yanında olan Teks’in en büyük yardımcısı oğlu Kit Willer’dır. Teks severler, Teks’in yakın dostları Kit Carson ve ünlü Navajo savaşçısı Tiger Jack’i hatırlıyorlardır. Teks tüm serüvenleri boyunca, serinin kötü karakterleri kara büyücü Mefisto ve oğlu Yama ile mücadelesini sürdürmüştür. Düşmanları arasında Maestro ve Kara Kaplanı unutmamak gerekir


YÜZBAŞI VOLKAN

İşte bizden bir kahraman. 1971 yılında gazete ressamı, karikatürist Ali Recan, iyi ki Yüzbaşı Volkan karakterini çizmiş ve Türk çizgi roman tarihine büyük bir kahraman katmış. Yüzbaşı Volkan’da kahraman bir Türk Hava Kuvvetleri pilotunu görmek mümkündür. Barışçıl bir yapıya sahip olsa da düşmanları karşısında amansız bir savaşçıdır. Birçok kaynakta, Ünlü çizer Ali Recan’ın Yüzbaşı Volkan’ın ilk macerası olan ‘Kafkas Dağlarında Ölüm’ü, 1971 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın yanlışlıkla Rus sınırını geçmesiyle, Erivan’a zorla indirilmesinden etkilenerek hikayeleştirdiği söylenir.

TENTEN

Tenten, Fransızca söylenişi ile Tintin, Belçikalı çizer Herge’nin ilk olarak 1929 yılında çizdiği karakterdir. Hikayelerinde mizahi bir dil kullanılsa da heyecan, zaman zaman korku dolu maceralar yaşar. Tenten genç bir gazetecidir. Özellikle saç stili ile tanınır. Köpeği Milu, en yakın arkadaşı Kaptan Haddock, tüm maceralarında Tenten’e eşlik eder. Tenten’in Milu ile yaşadığı komik olaylar birer efsanedir. Tenten’in Maceraları Steven Spielberg’in, 2011 yılında gösterime giren filmiyle birlikte beyaz perdeye aktarılmıştır. Sinema filmi olarak da büyük başarı kazanan Tenten karakteri dünyada olduğu kadar Türkiye’de de beğeni kazanmıştır.

TEKSAS

Size II Grande Black desek belki bir şey hatırlatmayacak. Esse Gesse çizer ekibinin 1954 yılında okurlarına kazandırdığı bu çizgi roman karakteri, Türkiye’de Teksas diye tanınıyor. Türkiye’de dönemin çizgi romanlarının Teksas- Tommiks olarak anıldığını bilirsiniz. İşte size Teksas olanı. Baş karakterimiz aslında Çelik Blek’tir. Çelik Blek ve arkadaşları Rodi ile Profesör Oklitus’un hikayeleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin, İngiltere’ye karşı verdiği bağımsızlık savaşını konu alır.  Türkiye’de ilk olarak Ceylan Yayınları tarafından 1956 yılında yayınlanmıştır. Dünyaca beğenilen bir çizgi roman olsa da biraz fazla Amerikancıdır.

TOMMİKS

İşte Türkiye’nin Teksas Tommiks’in Tommiks’i. 1951 yılında Esse Gesse’nin geliştirdiği, ses getiren karakterlerdendir. Orijinal ismiyle Capitan Miki, 1830’lu yıllarda yaşayan bir rangerdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Vahşi Batı diye anılan batı eyaletlerinde, kanunsuzluğun en üst seviyeye ulaştığı dönemdir. Tommiks düzeni sağlamak için görevlendirilmiştir. En yakın arkadaşları Konyakçı ve Doktor, serinin komik karakterleridir ama Tommiks’in başarılarında da büyük pay sahibidirler. Tommiks ve arkadaşlarının en büyük düşmanı, kılık değiştirme ustası Binbir Surat’tır. Binbir Surat her macerada karşımıza başka bir kılıkla çıkmaktadır.

RED KİT

‘Beng beng Lüki Lük’ Evet unutulmaz Red Kit’in unutulmaz cıngılı Türkçe okunuşuyla böyle söyleniyordu. Orijinal adıyla Lucky Luke yani bizim Red Kit, yıllar boyunca gönlümüzde taht kurdu. Kitaplarını okuduk, çizgi filmlerini seyrettik. Red Kit deyince sadık atı Düldül’ü ve biraz şaşkın köpeği Rin Tin Tin’i herkes hatırlar. Red Kit’in baş belası Dalton kardeşler bile tek başlarına bir efsanedir. Joe, William, Jack ve Averel… Yıllarca Kalemiti Jane ile Red Kit’in bir gün evleneceğini beklemedik mi hep? Billy Kid’i, Yargıç’ı, Jesse James’i, Akbaba’yı, Hank’i ve Cenaze Levazımatçısı’nı unutmak ne mümkün. Bize Red Kit’i hediye ettiği için ünlü çizer Moris’e teşekkür borçluyuz.

MISTER NO

Çizgi romanların en bilinen kahramanlarından Mister No, rakipleri Teksas ve Tommiks kadar yaşlı değil. Bizim Yüzbaşı Volkan’dan bile genç. İlk olarak 1975 yılında İtalyan Sergio Bonelli ve Galliano Ferri ortak çalışmasıyla sayfalarda hayat buldu. Baş karakterimiz, gerçek adıyla Jerry Drake, Mister No, biraz çapkın, alkole düşkün, vurdum duymaz bir karakter çizse de maceraları boyunca sempatik bir karakter oldu. Hikayeleri 2. Dünya Savaşı döneminde geçmektedir. Paulo Adolfo, Agustino, Dana Winter yan karakterleri, seri boyunca Mister No’ya eşlik ettiler. Eski bir Amerikan savaş pilotu olan Jerry Drake, serüvenlerinde uçağıyla turist gezdirerek hayatını kazanmaktadır.

MANDRAKE

Mandrake denince akla sihirbazlık, sihirbaz denince Mandrake gelir. Lee Falk, ilk olarak 1934 yılında Mandrake karakterini çizdi ve macera başladı. Kahramanımızın aslında bir illüzyonist olmaktan çok, doğa üstü güçleri olan bir karakterdir. Yine benzer güçlere sahip üvey kardeşleri Derek ve Luciphor ile mücadelesi tüm seri boyunca sürmüştür. Mandrake özellikle kurbanlarını hipnotize etmesi ile ünlüdür. Mandrake ismi sihirbazlık sanatında bir ekol haline gelmiş, dünyada birçok sihirbaz takma ad olarak Mandrake’yi kullanmıştır. Bu ismi kullanan Türk sihirbazlarının ilki ünlü illüzyon sanatçısı Mehmet Ertuğrul Işınbark’tır.

SUPERMAN

Süpermen’i bugün 3 yaşındaki çocuklar bile tanır. Belki çizgi kahraman olarak değil ama sinema perdelerinde, namını bugünlere kadar taşıdı. Çizgi romanlarından sonra çizgi filmleri, sinema filmleri yapıldı. 1938 yılında Jerry Siegel ve Joe Shuster Süpermen’i ilk çizdiklerinde bu başarıyı hayal etmişler miydi, bilinmez. Baş karakterimiz Clark Kent, silik bir gazeteci gibi gözükse de seri boyunca dünyayı defalarca kurtarır. Bugün sinema sektörü dışında da tişörtlerden, kitaplara, kahve kupalarından, şapkalara kadar birçok endüstri alanında haklarını elinde tutan telif sahiplerine   büyük paralar kazandırmaya devam ediyor.

ZAGOR

‘AHHHYYAAAAAK’ nidaları kimindi acaba? Tabi ki Zagor’undu. Baltalı ilah Zagor, orta yaşın üstünde olup, çizgi romanlara düşkün olan her okurun hayatına dokunmuş, unutulmaz bir çizgi roman kahramanıdır. Hayali Darkwood ormanında yaşayan, kendisi çocuk yaştayken öldürülen anne babasının intikam ateşiyle yanan kahramanımızın baltası en az kendi kadar ünlüdür. Baltasını o kadar iyi kullanır ki birçok macerasında kötülerin sonu genelde bu balta ile gelir. Cico Felipe Cayetone Lopez Martinez ve Gonzales, yani oburluğu ile meşhur unutulmaz Çiko en yakın dostudur. Çizerleri aynı olduğu için Mister No ile kardeş sayılabilirler.

KIZILMASKE

Ve zirvede Kızılmaske var. Mandrake’nin çizeri Lee Falk, 1936 yılında, bir efsaneyi daha çizgi roman severlere hediye etmiştir. Namı diyar The Phantom, yani Kızılmaske, ormanda yaşar. Ölümsüz olduğuna inanılır. İşin aslı kahramanımızın yüzünü kapayan maskenin ve vurduğu her yumrukta iz bırakan yüzüğün babadan oğula geçmesidir. Zorda kalmış bir kişinin ormanda ‘Fantom’ diye seslenmesi yeterlidir. Kızılmaske hemen imdada yetişir. Ormanda dolaşan en büyük söylenti Fantom’un, yani Kızılmaske’nin 10 kaplan gücünde olduğudur. Yine Fantom’un her dili konuştuğuna, hatta hayvanlarla bile anlaştığına inanılır.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın