Diş Fırçalarken Dikkat

Diş Fırçalamak hayatımızın bir parçası. Sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmayı kim istemez ki… Yapacağımız bazı basit birkaç yöntem ile diş sağlığımızı koruyabiliriz. Gelin hep beraber diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenlere, yapılan hatalara beraberce bakalım. Doğru yapılanlar kadar yanlış yapılanlar da önemli elbet. İşte diş fırçalarken yapılmaması gerekenler;
Sağlıklı dişlerin yolu aslında dişlerimizi doğru fırçalamaktan geçiyor. Dişleri doğru şekilde fırçalamak ve diş etlerini korumak için önemlidir. Dişlerimizi fırçalarken kaçınmamız gereken 10 hatayı Diş Hekimi Pertev Kökdemir şu şekilde sıraladı:



DİŞ FIRÇASINI ÇOK UZUN SÜRE KULLANMAK
Ortalama günde iki kez kullanılan (idealı budur) bir diş fırçasını 3 aydan fazla kullanmamalıyız.200 kullanımdan sonra fırçadaki kıllar aşınmış ve yıpranmış olur. Ayrıca üzerinde bakteri birikimi başlayacağından, her üç ayda bir fırça değiştirmek gereklidir.

DİŞLERİ YETERİNCE FIRÇALAMAMAK
Diş macunundaki florürü diş minesinin emmesini sağlamk için iki dakikaya ihtiyacı vardır. Bu da diş fırçalama süresinin 2 dakikadan kısa olmaması gerektiği anlamına gelir. Maalesef genelde bu süre ortalam 45 sn ile sonlandırılıyor. Ancak bu ağız bakımı için yeterli bir süre değildir. Diş fırçalarken kronometre açmak bir çözüm olabilir.

DİŞLERİ FIRÇALADIKTAN SONRA AĞZI SU İLE DURULAMAK
Diş fırçaladıktan sonra ağzı su ile çalkalamak diş macunundaki floridin etkisini azaltır. Bu sebeple ağzı su ile çalkalamak yerine ağız gargaraları ile gargara yapın. Aslında sadece diş macununu tükürmek de yeterlidir.

BANYODA DİŞ FIRÇASI SAKLAMAK
Tuvalet sifonu çekildiğinde, klozet içindekiler her yöne saçılır. Özellikle banyonuzu başkalarıyla paylaşıyorsanız diş fırçanıza kapak koymak bu hijyen riskini ortadan kaldırır. Kapaklı bir dolapta saklamak da çözüm olabilir.

DİŞ İPİ KULLANMAMAK
Diş fırçasının ulaşmadığı yerler olduğu için her gün diş ipi kullanmamız gerekir. Çünkü fırçalama ile çıkarılamayan plak, zamanla sert kireçlenmiş tortulara dönüşür.

DİLİ TEMİZLEMEMEK
Ağız bakımı sadece dişlerden ibaret değildir. Kötü nefes kokusunu önlemek ve bakterileri gidermek için dili temizlemek önemlidir. Ekstra bir dil temzileyicisi kullanmak istemiyorsanız diş fırçası da kullanabilirsiniz.

SERT KILLI DİŞ FIRÇASI KULLANMAK
Sert kıllı diş fırçası diş minesini aşındırabilir. Bu da diş hassasiyetini arttırır. Yumuşak ve orta sertlikte bir fırça yeterli olacaktır.

YANLIŞ FIRÇALAMA HAREKETLERİ YAPMAK
Dişlerinizi fırçalamanın doğru yolu, oval hareketlerle temizlemektir. Dairesel hareketler dişler arasındaki boşlukları temizlemede daha yumuşak ve etkilidir. Diş fırçası hem dişlere, hem de diş etlerine temas etmelidir. Ön üst ve alt dişlerin arkasını fırçalamak için diş fırçasını dikey olarak tutun ve fırçanın sadece ön yarısını kullanarak yumuşak ve yuvarlak hareketlerle bu bölgeleri fırçalayın. Fırçanızı her zaman 45 derecelik bir açıyla tutmalı ve kısa dairesel hareketlerle yapmalısınız. Kılların bu açıyla tutulması diş eti çizgisinin altında ve üstünde etkin temizlik sağlar. Dişler ve diş etleri arasını temizlemek için orta sıradaki kılları kullanın.

DİŞ FIRÇALAMA RUTİNİNİ DEĞİŞTİRMEMEK
Her seferinde farklı bir bölgeden başlayarak dişlerinizi fırçalarsanız sona kalıp atlanan bölgelerin daha iyi fırçalanmasını sağlayabilirsiniz.

GÜNDE İKİ DEFADAN FAZLA DİŞ FIRÇALAMAK
Sabah ve akşam diş fırçalamak yeterlidir. İki kereden fazla fırçalamak diş etlerine zarar verebilir. Bazı kişiler üç veya dört kez fırçalamanın doğru olduğunu düşünse de bu büyük bir yanlıştır. Günde iki kereden fazla dişlerinizi fırçalamanıza gerek yoktur. Bazı insanlar günde üç veya dört kez fırçalamanın uygun olduğunu düşünüyor. Günde iki kereden fazla fırçalamak diş etlerinize zarar verebilir ve diş minesini aşındırabilir.


Delish

O bir Yolcu. Yolda giderken bazen sever, bazen sevilir, bazen yorar, bazen yorulur, Bazen yazar... Bazenleri hiç bitmez...

Bir cevap yazın