B12 Eksikliği Ve Sonuçları…

B12 eksikliği, yorgunluğa neden olabilir!
B12 eksikliği, bunamaya yol açıyor!

Yorgunluk, B12 eksikliği bulunan kişilerde en sıklıkla görülen durumdur. Yorgunlukla yanında kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve bunama da B12 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Uzmanlar B12 eksikliğinin geri döndürülemez hafıza kaybı da dâhil zihinsel sorunlara neden olabileceğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi’ne bağlı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, B12 eksikliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.



“B12 vitamin seviyesi düşük olan hastalarda en sık görülen semptom yorgunluktur. Fakat yorgunluk, tek başına B12 eksikliğini işaret etmeyebilir. Yeterince uyunmadığında da yorgunluk hissedilebilir” diyen Uzm. Dr. Yıldırım, B12 eksikliğinin diğer belirtilerinin kafa karışıklığı, kognitif bozukluk, karıncalanma ve uyuşukluk olduğunu belirtti.

Veganlar B12 eksikliği ile ilgili ciddi risk altında!

Uzm. Dr. Yıldırım, “B12 vitamini eksikliğinin vücudun besinleri doğru olarak ememesinde, sindirim sisteminde başka sorunlar olduğunda veya günlük beslenmede doğru besinler alınmadığında ortaya çıkabilir. B12 vitamini çoklukla hayvansal ürünlerde yer aldığından, veganlar B12 eksikliği için risk altındadır.” Dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Crohn ve çölyak hastalığı, kronik alkolizm, kilo kaybı cerrahisi ve bariyatrik cerrahi besin maddelerinin yeterince emilebilme yeteneğini ortadan kaldırabilir. Ayrıca ileri yaşlardaki kişilerde besin emiliminde daha fazla sorun yaşayabilmektedir.

B12 eksikliği; anemiye, hafıza kaybına ve bunamaya, sinir hasarına ve kemik zayıflamasına neden oluyor!

Vücudun sağlıklı kırmızı kan hücrelerini meydana getirmesine yardımcı olan B12 vitamini, bu konuda kritik bir unsurdur. Kronik B12 eksikliği varsa, vücudun ihtiyacı olan kırmızı kan hücresi miktarına ulaşamaz. Bu durum anemiye neden olabilir. B12 eksikliği olan hemen her insanın hafif bir sorunu mutlaka vardır. Fakat bazı durumlarda geri döndürülemez kafa karışıklığı, hafıza kaybı, bunama dâhil olmak üzere çeşitli zihinsel sorunlar oluşabilir.

Hayvansal ürünler önemli bir B12 kaynağı!

Uzm. Dr. Yıldırım, beyaz ve kırmızı etin, deniz ürünlerinin ayrıca süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi hayvansal gıdaların en iyi B12 vitamini kaynakları olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Yıldırım “Sebze ve meyveler veya bal, B12 vitamini kaynakğı değildir, bu nedenle veganların tükettikleri besinler B12 eksikliğini gidermekte yeterli olmayabilir. Bir veganın mutlaka B12 ile güçlendirilmiş gıda takviyelerine gereksinimi vardır. Ayrıca, hamileler veya emziren kadınlarda B12 takviyesi alabilirler. Bazen B12 eksikliği, diyet harici durumlardan da kaynaklanabilir. Vücut B12’yi emme yeteneğini bir şekilde kaybetmişse, B12 seviyesini normal seviyelere yükseltmek için doktor yardımına ihtiyaç vardır” diye konuştu.

B12 eksikliği tedavi edilebilir mi?

Bazı ilaçlarının B12 vitamini emilimini engellediğini belirten Yıldırım, B12 eksikliği tedavisi hakkında şunları söyledi.

“Bazen daha fazla hayvansal ürün tüketmek, B12 eksikliğini giderebilir, B12 seviyesi olması gereken yere geri gelebilir. Ancak bazı kişilerde ciddi bir B12 eksikliği olabilir veya B12 eksikliğine neden olan temel bir sağlık bozukluğu olabilir. B12 eksikliğinin şiddetine bağlı olarak tedavi günde bir kez alınan bir B12 takviyesi ile tedavi başlayabilir. Şiddet artıkça haftalık olarak kullanılan B12 vitamini tabletleri ya da B12 vitamini enjeksiyonları ile sorun giderilebilir.”



Yeşim Karayel

Yazar ile ilgili biyografik bilgi...

Bir cevap yazın