DGS – Dikey Geçiş Sınavı Nedir?

DGS yani tam anlamıyla Dikey Geçiş Sınavı adından da anlaşıldığı programlar arası geçişi olanak sağlayan bir sınavdır. Ön lisans mezunlarının girebileceği bu sınav sonrası, 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapmak mümkün. DGS’ye yani Dikey Geçiş Sınavına girmek isteyen kişiler bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmalıdır. 2000 yılından beri uygulanan bu sınav sayesinde birçok öğrenci ön lisans programlarından 4 yıllık lisans programlarına geçiş imkanı buluyor.

Dikey Geçiş Sınavı için üniversitelerin %10 kontenjan açma zorunluluğu var. Bu durum birçok ön lisans öğrencisinin 4 yıllık bölümlere geçmesi için umut doğuruyor. Tabi DGS’ye katılmak isteyen öğrencilerin belli kriterlere uyması gerekiyor. Peki Dikey Geçiş Sınavına girebilmek için aranan kriterler nelerdir? Kimler DGS’ye girebilir?



DİKEY GEÇİŞ SINAVINA GİREBİLMEK İÇİN ARANAN KRİTERLER NELERDİR?

  • Dört yıllık eğitim programlarına dikey geçiş sınavına geçiş için başvurularda meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezuniyet şart.
  • Adayların ön lisans programından 2 senede mezun olmaları gerekiyor.
  • Mezuniyet puan ortalamasının %60 ve üzeri olması gerekiyor.
  • Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar dikey geçiş için başvuramazlar.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın