Yaşlanmayı Engelleyen Gıdalar

Kronolojik yaşlanmamızı durduramasak da doğru beslenme ve alacağımız bazı ufak tedbirler ile gençliğimizi uzun sürdürmek elimizde. Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. İsmet Tamer bize bu tüyolardan bahsetti.

Cildin yaşlanmasını hızlandıran başlıca etkenler; az su tüketimi, sigara, güneşe fazla maruz kalmak ve protein yönünden zayıf bir beslenme biçimidir. Genel hatları ile durum bu olsa da aslında bu faktörler kişiye özgüdür. Her bir kişinin hormonlarının etkinlik düzeyi, yaşam şekli ve maruz kaldığı serbest radikaller değişiklik gösterir.




Hayat = Su

İlerleyen yaşlarda susama hissi azalıyor.

Az su tüketmenin sonuçları gerçekten ağır.

Sürekli bir yorgunluk hali. Devam eden baş ağrıları, ciltte nem kaybı ve bunun sonucu olarak yüzde belirginleşen çizgiler. Yaşanılan idrar problemlerinin çoğu da az su tüketiminin bir sonucudur.

Yetişkin bir bireyin vücut ağırlıklarına bağlı olmak üzere günde en az 7-8 bardak su tüketmesi gerekir.

Dinç ve genç kalmanın anahtarı sağlıklı bağırsaklar

Karbonhidratlar ana enerji kaynaklarımızdır. Ama rafine şeker gibi basit karbonhidratlar lezzetli olmalarına rağmen pek bir yarar sağlamazlar. Hatta aksine, kan şekerini dengesizleştirerek kalp ve damar hastalıklarına, organlarımızın erkenden bozularak işlevlerini kaybetmelerine, dokularımızda serbest radikallerin artarak vücudumuzun hızla yaşlanmasına neden olurlar. Kompleks karbonhidratlardan lifli, posalı besinler ise hem kanser ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlarlar hem de serbest radikaller gibi yaşlanmayı hızlandıran bazı zararlı maddelerin vücuttan atılımına yardımcı olurlar. Yulafta, arpada, meyvelerde ve yapraklı sebzelerde bulunan ve suda çözünen lifler bağırsakta şeker emilimini azaltır ve kandaki kolesterol düzeyini düşürürler. Öte yandan tam tahıllı gıdalar, kabuklu sebze ve meyvelerde bulunan suda çözünmeyen lifler ise kitle etkisi ile bağırsak hareketlerini artırıp kabızlığı çözerler, zararlı atıkların bağırsakta uzun süre kalmasına engel olarak bağırsak dolaşımına katkıda bulunurlar ve dolayısıyla kolon kanseri riskini azaltırlar. Sağlıklı bağırsaklar vücudumuzun da sağlıklı, dinç ve genç kalmasına katkıda bulunurlar.

Likopen, başlıca kaynağı domates olan ve prostat, rahim boynu, mesane, pankreas ve akciğer kanserine karşı koruyucu etkileri bulunan doğal bir kimyasal maddedir. Pişirilmiş domateste ya da domates suyunda daha yüksek oranda bulunur ve antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanma karşıtı etkisi mevcuttur. Domates dışında kavun, karpuz, greyfurt ve kırmızı biberde de az da olsa likopen mevcuttur.

Her gün iki kaşık zeytinyağı

Akdeniz tipi diyetler sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı olur.

Somon, uskumru, sardalya ve hamsi gibi balıklar yağda kızartma yapmadan ızgara ya da buğulama şekilde haftada en az 3 kez tüketilirlerse önemli birer omega-3 kaynağıdırlar. Yemeklerde ve salatalarda katı yağlar yerine zeytinyağı kullanmakta fayda var. Günde iki kaşık zeytinyağı da günlük yağ ihtiyacımızı karşılamaktadır. Daha fazla tüketmemeye de özen göstermeliyiz.

Sebze ve meyveleri çiğ tüketin

Soğan, sarımsak, pırasa ve karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, yeşil lahana gibi lahanagiller C vitamini, E vitamini, betakaroten, selenyum gibi çok güçlü antioksidan etkileri sayesinde, özellikle de çiğ yendikleri zaman yaşlanma karşıtı özellikleri ile vücudumuzu hem hastalıklardan korurlar, hem de genç kalmaya yardımcı olurlar.

Besin desteği

Herkesin metabolizması farklı olduğu için bazen az önce bahsettiğimiz beslenme önerileri ya da dikkat edilen yaşam tarzı tek başına yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda takviye edici gıdalar kullanılabilir.

Üzüm ve kiraz çekirdeği özleri güçlü antioksidan ve anti aging etkilerine sahiptir. Ancak bu ürünlere doğal yoldan ulaşmak mümkün değilse, meyve ve bitki çaylarını düzenli tüketerek aynı etki elde edebiliriz.

Süt ürünleri, karalahana, brokoli, soya, fıstık, ceviz, kuru fasulye ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan kalsiyum, kemikler için ve kalp damar hastalığını önleyerek genç kalmanız açısından da vücudunuza faydalıdır. Ancak bunları düzenli olarak tüketme şansınız yok ise günlük 1000-1200 mg kadar kalsiyum desteği almak ideal olacaktır.

Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için yumurta, et, baklagil ve deniz ürünleri tüketilmelidir. Ayrıca içinde bulunan yoğun çinko da hücrelerin onarılması sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Düzenli alım mümkün olmadığı sürece günde 15mg içeren bir takviye edici gıda ile destekleyebiliriz.

Ancak bazı vitaminler vardır ki ne kadar dikkatli beslensek de yeterince tüketmiş olmuyoruz. Bunlar C ve E vitaminleri olmak üzere D vitamini, özellikle B6 ve B12 gibi B-kompleks vitaminleri, folik asit, magnezyum, krom, demir ve ünlü antioksidan element selenyumdur. Yaş, cinsiyet ve diğer fizyolojik durumlar da göz önünde bulundurularak multi-vitamin/multi-mineral takviye edici gıdalardan destek alabiliriz.


Delish

O bir Yolcu. Yolda giderken bazen sever, bazen sevilir, bazen yorar, bazen yorulur, Bazen yazar... Bazenleri hiç bitmez...

Bir cevap yazın