Babil’in Asma Bahçeleri’nin Bilinmeyenleri

Babil’in Asma Bahçeleri deyince hepimiz eski dünyanın yedi harikasından biri olduğunu biliriz. Dünyanın yedi harikası dendiğinde ilk akla gelenlerdendir Babil’in Asma Bahçeleri. Ama konu biraz detaylandığında birçoğumuz Babil’in Bahçeleri’nin nerede olduğunu bile bilmediğimizi fark ederiz.

BABİL’İN BAHÇELERİ NEREDE GERÇEKTEN?

Bilmeyenleriniz hayal kırıklığına uğrayacak ama nerede olduğu tam bir muamma. Bir inanışa göre Irak’ta bugün Hillah olarak bilinen bölge yakınlarında inşa edildiği söylenir. Ama bu bilgiyi kesin olarak doğrulayacak ne tarihsel bir kanıt ne de arkeolojik kalıntılar var.

Tarih sayfalarında Babil’in Asma Bahçeleri’nden bahseden ve tanımlayan ilk kişinin Babilli rahib Berassus olduğu söylenir. Yunanlı coğrafyacı Strabo ve Yunanlı tarihçi Diodorus’un anlatımları da kaynak alınır. Bu kaynaklarda Babil’in Asma Bahçeleri’nin 10.000 metrekareden daha büyük bir alana yayıldığı ve yüksekliğinin 25 metre civarında olduğu tarif edilir.  

Şöyle hafızamızı tazelesek, hepimiz Babil’in Bahçelerinin bir resmini gördüğümüzü söyleriz. Ama çok azımız bu resimlerin, çok kısıtlı kaynaklardan alınan tariflerden yola çıkarak çizilmiş varsayım görseller olduğunu bilir.

 


BABİL KRALI NEBUCHADNEZZAR VE KRALİÇE AMYTIS (AMİTİS)

Yaygınca inanıldığı şekliyle; Babil’in bu meşhur asma bahçeleri MÖ 605 ila MÖ 562 yılları arası hüküm süren Babil kralı II. Nebukadnezzar inşa ettirmiştir. Efsaneye göre II. Nebukadnezzar Doğu’daki komşusu Pers İmparatorluğu’nun kendi topraklarını istila etmesinden çok korkmaktadır. Çareyi Pers kralını, kızı Prenses Amytis’i kendisine zevce olarak vermeye ikna etmekte bulur. Dönemin Pers kralı da topraklarının güvenliği için aynı kaygıları duymaktadır. II. Nebukadnezzar’ın yaptığı bu teklif, arayıp da bulamadığı fırsattır. Evlilik gerçekleşir. Babil ve Pers İmparatorlukları birbirlerine akrabalık bağıyla bağlanır.

Evlilik gerçekleştikten sonra Babil Kraliçesi olan Amytis’in bir türlü yüzü gülmez. Doğup büyüdüğü dağları, vadileri ve Perslerin bu yamaçlara yaptığı bahçeleri özlemektedir. Doğup büyüdüğü topraklara duyduğu özlem, Kraliçe Amytis’in mutsuzluğunun ana kaynağıdır.

II. Nebukadnezzar çareyi ünlü Babil Bahçeleri’ni inşa etmekte bulur. İnanışa göre 25 metre yüksekliğinde yapay bir tepe oluşturur. Dünyanın dört bir yanından çeşitli bitkiler getirtir ve bu tepeyi muhteşem bir bahçeye çevirir. Denilir ki bahçe tamamlanır tamamlanmaz, Kraliçe Amytis’in yüzü gülmeye başlar.   

Bütün bu anlatılagelenler bir efsane midir yoksa gerçek mi bilinmez. Ama şu bir gerçek ki bahçelerin bahçeleri göremesek de bize kalan; asırlardan beri anlatıla gelen bu romantik hikaye.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın