CRP Nedir? CRP Nasıl Ölçülür?

Sağlık her şeyin başı. Eski yıllara göre teknolojinin gelişmesi, gelir seviyesinin artması ile insanlar sağlık kontrollerine daha fazla önem vermeye başladı. Dolayısı ile sağlık problemlerini yaşamadan da kontroller yaptırıyorlar. Amaç problem oluşmadan sorunların önüne geçmek. İster bir hastalık sebebi ile olsun ister kontrol amaçlı, uygulanan ilk tetkiklerden biri kan tahlilleridir. CRP de bu kan tahlillerinde karşımıza sıkça çıkıyor. CRP yani açılmış hali ile C–reaktif Protein, vücutta bulunan iltihap oranı ile ilgili bir terimdir. Uygulanan kan tahlili sonuçlarında CRP değerinin kabul edilebilir seviyenin üstünde olması sağlık problemlerine işarettir.



Kabul edilebilir CRP değerleri 5-10mg/L olarak varsayılır. CRP yüksekliği halsizlik ve yorgunluk hali ile sonuçlanır. Tespiti için mutlaka kan tahliline ihtiyaç vardır. CRP yüksekliği halinde mutlaka doktor muayenesi ve buna bağlı olarak tedavi gerekir. CRP yüksekliğini tetikleyen birçok faktör vardır. Bu faktörler özetle; kalp ve damar hastalıkları, bazı kanser türleri, kalp krizi, yaralanmaya bağlı enfeksiyonlar, stres, toksinler, bağışıklık sitemi hastalıkları, cerrahi müdahaleler sonrası oluşan enfeksiyonlar olarak sayılabilir. CRP yüksekliği çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabildiği gibi sorun büyük değilse tedavi metotları ile kontrol altına alınabilir.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın