Deniz Neden Tuzludur?

Denizler neden tuzludur sorusu içten içe herkesin aklını kurcalayan bir soru. Genel olarak insanların aklında denizlerin ve okyanusların zeminlerinde tuz yatakları olduğu yanlış bilgisi vardır. Yakın geçişe kadar da bu konu tartışmalar yol açan bir konuydu. Gerçekten denizleri tuzlu yapan yeraltı mineralleri miydi? Yoksa başka sebepler mi vardı?
Aslında genel olarak bilinen şekli ile akarsular vasıtasıyla taşınan suyun çeşitli sebeplerle iyonlaşması, güneşin etkisi ile buharlaşan suyun içinde iyonun ağırlık kazanması, farklı kimyasal etkileşimlerle bu iyonların tuzlu suyu oluşturması söz konusu.



Fakat 1979 yılından sonra başka bir teori ortaya çıktı. Pasifik Okyanusunda keşfedilen ve mikro kristaller fışkırtan bir volkan, deniz ve okyanuslarda tuz oranını arttıran faktörlerden biri olarak işaretlendi. Bu keşifle ortaya atılan teoriye göre okyanus suları dünyanın merkezine doğru yolculuk yapıyor ve tekrar yeryüzüne çıkarken taşıdığı minerallerle okyanusların dolayısı ile denizlerin tuz oranını arttırıyor.
Bu teoriye benzer bir teori de dünyanın oluşumu esnasında, milyarlarca yıl önce oluşan volkanik patlamaların yüklü miktarda tuzu sulara karıştırdığını söylüyor. Hangi teori gerçektir bu işin sırrı nedir bilinmez ama şu bir gerçek ki deniz ve okyanuslarda bulunan tuzun oranı ortalama olarak yüzde 3,5. Bu tuz sofralarımızda kullandığımızda tuz ile aynı tuz. Dünyanın yüzde 70’inin tuzlu sularla kaplı olduğu düşünülürse, dünyamızda en son tükenecek tüketim maddeleri arasında tuz var diyebiliriz.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın