Dünyada Fotoğraf Çekmenin Suç Olduğu 8 Yer

Fotoğraf sanat olduğu kadar, bir hobi, anıların pekiştirildiği kareleri görüntüleyen bir araç aynı zamanda. İster ticari fotoğraflar çeken ve meslek olarak fotoğrafçılığı seçmiş olun, ister amatör olarak fotoğrafçılığa gönül verin, ister de merakla gezindiği ülkenin turistik yerlerini fotoğraflayan bir turist, dünyada öyle yerler var ki fotoğraf çekmeniz başınıza büyük dert olabilir. İşte her ne amaçla olursa olsun fotoğraf çekmenizin yasak oldu 8 yer…



1) RED LIGHT DISTRICT – AMSTERDAM

Hollanda’ya gidenlerin turistik yerleri araştırdığında karşısına çıkan ilk yerlerden biri ‘Red Light District’ olacaktır. Bilmeyenler için Red Light District’in Amsterdam’ın sembollerinden biri olarak genelevler bölgesi olması çok şaşırtıcıdır. Hele bu bölgenin turistik bölge sayılması daha da ilginçtir. Amsterdam’a yolu düşenler Red Light District’e gittiklerinde oldukça geniş bir alana yayılmış, birçok hayat kadının kendisini sergilediği bir genelev mahallesi ile karşılaşırlar. Bu mahallenin sokaklarında çoluk ve çocukları da yanlarında olarak doluşan birçok turisti görmek ziyaretçileri şaşırtır. Bu sokaklarda dolaşmanız mümkün ama hayat kadınlarının fotoğraflarının çekilmesi başınızı derde sokabilir. Bir anda tartaklanabilir. Hatta hatta fotoğraf makinenizin başına kötü şeyler gelebilir.

2) GÜNEY KORE

Güney Kore’deyseniz ve fotoğraf çekmek istiyorsanız aman dikkat. Ülkede özellikle halka açık alanlarda sosyal yaşamın içinde de olsa kadınların fotoğraflarını çekmek yasak. Bir hanımefendinin fotoğrafını izinsiz çekerseniz 9.000 dolara kadar idari ceza alabilir hatta hatta 5 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz. Özellikle kırsal kesimde sadece kadınlar değil erkeklerde fotoğraflarının çekilmesinden rahatsızlık duyuyor. Askeri amaçla kullanılabilecek bina ve objelerin fotoğraflarını çekmeniz de başınızı ağrıtabilir. Siz siz olun Kore seyahatinizde özçekimlerden, manzara fotoğraflarından şaşmayın.

3) AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Kore kadar katı kurallar olmasa da Amerika Birleşik Devletleri seyahatinizde de çektiğiniz fotoğraflara dikkat etmelisiniz. Amerika Birleşik Devletleri’nde özel mülkiyete sahip binaların fotoğraflarını çekmek yasaklanmış durumda. Hoşunuza giden bir binanın, bir iş yerinin fotoğrafını çekmek tahmin edemeyeceğiniz problemlerle karşılaşmanıza neden olabilir. Özel mülkiyete sahip binaları fotoğraflamak isterseniz öncelikle mülk sahibinden izin almalısınız. Amerika Birleşik Devletleri sokaklarında fotoğraf çekiminin yasak olduğunu gösteren birçok tabela görebilirsiniz. Özgürlükler ülkesinde bu yasaklar garipsenebilir ama özel hayatın gizliliği prensibi bu ülkede tam olarak işliyor denebilir. Özgürlüklerle ilgili şu tanım hemen akla geliyor. ‘Bir kişinin özgürlük alanı diğer kişinin özgülük alanına kadardır.’

4) BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri seyahatlerinizde de çektiğiniz fotoğraflara dikkat etmelisiniz. Yasakların farkında olmadan çekeceğiniz bir fotoğraf 1 ila 3 ay arasında değişen hapis cezası olarak karşınıza çıkabileceği gibi 1400 Dolara kadar idari ceza olarak kesenize zarar verebilir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde emirlerin saraylarını fotoğraflamak yasak. Bunlarla birlikte hükümet binalarını fotoğraflamak da kanunlarla yasaklanmış durumda. Ülkenin bazı bölgelerinde fotoğraf makinesi taşımak sizleri zora sokabilir. Hatta hatta bazı stratejik öneme sahip köprülerin fotoğraflarını çekmek bile yasak. Birleşik Arap Emirlikleri de ziyaretler esnasında fotoğraf konusunda seçici olunması gereken seyahat noktalarından biri.

5) KUZEY KORE

Güney Kore’deki fotoğraf yasakları olması sizleri şaşırtabilir. Fakat Kuzey Kore’de fotoğraflar konusundaki yasaklar sizleri şaşırtmayacaktır. Diğer ülkelere kıyasla Kuzey Kore’nin farkı izinsiz olarak neredeyse hiçbir şeyin fotoğrafının çekilememesi. Daha da enteresanı Kuzey Kore’ye seyahat ediyorsanız otelden bir rehber eşliği olmadan çıkamayacağınız bilmelisiniz. Dolayısı ile fotoğraf çekecekseniz de bu rehberin izni gerekli. Kuzey Kore ziyaretçiler için tam bir kapalı kutu. Kuzey Kore’den ne kadar fotoğraf çekerek çıkabilirsiniz tam bir soru işareti.

6) İNGİLTERE

İngiltere belki de Avrupa’nın en özgürlükçü ülkesi. Fotoğraflar hakkındaki kısıtlamalar olması turistleri şaşırtacaktır. Aslında yasaklar genel olarak ticari fotoğrafçılar için. Bir turist olarak kişisel amatör fotoğraflar çekebilir, İngiltere’deki anılarınızı saklayabilirsiniz. Fakat ticari fotoğraflar çekecekseniz mutlaka özel izin almalısınız. Trafalgar Meydanı ve Parliement Meydanında fotoğraf çekme izni sadece belediye başkanından alınabiliyor. İngiltere’deki fotoğraf yasakları daha çok telif hakları ile ilgili gibi dursa da çekilen fotoğrafları ticari amaçlarla kullanırken bir kez daha bu yasakları gözden geçirmek gerekiyor. Aksi taktirde tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz.

7) JAPONYA

İngiltere’deki yasaklar daha çok ticari konularda olsa da Japonya’daki fotoğraf yasakları ruhani sebeplerle. Japonya seyahatinizde birçok tapınak ziyaret edebilirsiniz. Fakat bu tapınakların birçoğunda fotoğraf çekmeniz yasak. Fotoğraf çekimi esnasında kutsal ruhların rahatsız olacağını düşünülen Japonya’da tapınaklarda fotoğraf çekilmesi pek hoş karşılanmıyor. Siz de Japonya’ya seyahat planları içindeyseniz kutsal tapınaklarda fotoğraf çekemeyeceğiniz bilinci içinde olmanızda fayda var. Japonya’ya vardığınızda hayal kırıklığına uğramak daha üzücü olacaktır.

8) CEZAYİR

Tahmin edeceğiniz gibi Cezayir gibi muhafazakar bir ülkede de fotoğraflarla ilgili kısıtlamalar var. Stratejik öneme sahip binalar, köprülerin fotoğraflanması kesinlikle yasak. İzin alarak erkeklerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Fakat bir kadının fotoğrafını çekmek istiyorsanız evliyse kocasından, bekarsa babasından izin almalısınız. Çünkü evli kadınlar kocalarının, bekar olanlar ise babalarının malıymış gibi görülüyor. Çok demokratik bir görüntü olmasa da ülke kanun ve kurallarına uymanız Cezayir seyahatini huzurla tamamlamanızı sağlayacaktır. Aksi durumda can sıkıcı uygulamalarla karşılaşabilirsiniz.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın