Elektronik Sigara Ne Kadar Zararlı?

İnsanlık tarihinin belki de gelmiş geçmiş en zararlı buluşlarından biri sigaradır. Ana maddesi tütün olan ve dünya üzerinde milyonlarca insanı kendine tutsak eden sigara, günümüzde tiryakilerinin bile kurtulmak istediği bir bela. Ana maddesi tütünün doğal yaşamda hayvanlar tarafından tüketilmeyen bir bitki olduğu biliniyor. Tütün, sigara olma yolunda yaptığı yolculuk boyunca birçok kimyasal maddenin de eklenmesiyle tam bir zehre dönüşüyor. Tiryakiler vücutlarına zarar verirken üstüne para ödüyor.

Sigaranın zararları irdelendikçe, tüm toplumlarda ardı ardına tüketim alanları ve pazarlama metotlarında kısıtlamalar geldi. Durum böyle olunca insanlar konuya daha bilinçli yaklaşmaya başladı. Tiryakiler sigaranın alternatiflerini aramaya başladı. Önce nargile popüler oldu. Ama kısa sürede nargilenin de sigara kadar tehlikeli olduğu, hatta sigaranın zararlarının yanında ortak tüketim sebebi ile farklı hastalıkların bulaşmasına sebep olduğu çok konuşulmaya başladı.


Tüm bu arayışlara, araştırmalara teknolojinin gelişmesi de eklenince, karşımıza elektronik sigaralar çıktı. Haber güzeldi. Sigara keyfi alınabilecek ve daha az zarar görülecekti. Bir anda elektronik sigara satışları patladı. Farklı farklı markalar, farklı farklı modeller, ardı ardına piyasaya yayıldı. Tiryakiler tam huzur bulmuştu ki bu sefer de elektronik sigaralar tartışılmaya başlandı. Zararlı diyenler, sigara kadar zararlı olamaz diyenler medyada boy gösterir oldu. Tiryakinin kafası yine karışmaya başladı.

ELEKTRONİK SİGARA ZARARLI MI?

İşin doğrusu bilim insanları 2000’li yılların başından beri bu konuda araştırmalar yapıyorlar. Yeni bir teknoloji olduğu için şu ana kadar somut olarak ispatlanmış bir zararı yok. Elektronik sigaralar her ne kadar en az sigaralar kadar insan vücuduna nikotin pompalasa da kimyasal karışımı klasik sigaralar kadar kompleks değil. Fakat elektronik sigaranın kullanım oranı 2000’li yıllarla birlikte başladığı için, eğer zararları varsa, ilgili neslin ilerleyen yıllardaki durumuna bakmak ve elektronik sigara hakkında net bir karara belki ilerleyen yıllarda varmak daha doğru olacak. Yani sözün özü; aslında bu konudaki belirsizlik, elektronik sigaraları, zararlıdır demekten daha tehlikeli kılıyor. Belki 2000’li yılların ilerleyen zamanlarında elektronik sigaranın komplikasyonları ortaya çıkacak ve klasik sigaradan daha tehlikeli olduğu bilincine o zaman varılacak.

Elektronik sigaranın zararlarını analiz etmek için öncelikle içeriğine bakmak lazım. Elektronik sigara neler içeriyor?

NİKOTİN

Nikotinin damar sağlığı üzerindeki etkileri tartışmasız olarak biliniyor. Yani konu nikotin olunca elektronik sigaralar ve klasik sigaralar arasında fark kalmıyor. Hatta bazı uzmanlara göre elektronik sigaralarda kullanılan nikotinin likit olması çok daha zararlı. Likit nikotinin elektronik sigaranın kullanma prensibine göre buharlaşarak ciğerlere çekilmesi aslında pek de masum değil.

GLİSERİN

Gliserin bugün özellikle hijyen maddelerinde yani sabun ve deterjanlarda kullanılıyor. Bugüne kadar da insan sağlığı üzerine kanıtlanmış bir zararı yok. Dolayısı ile akla ilk olarak gelen elektronik sigaraların gliserin içermesinin bir mahsuru olmadığı düşüncesi. Ama unutulmaması gereken asıl konu deterjanlarda kullanılan gliserinin ciğerlere çekilmiyor olması. Bugün gliserinin duman ile birlikte ciğerlere çekilmesinin zararı var mı yok mu bilinmiyor. Bunu yine ilerleyen yıllarda göreceğiz.

GLİSEROL

Gliserol de gliserinin bir varyasyonu. Gliserol az da olsa alkol içeren bir madde. Alkol karşıtları aman dikkat. Bu bileşen için de bugün somut bir tespit yapılamıyor. Şu bir gerçek ki ilerleyen yıllar, bu maddelerin insan sağlığı üzerine etkilerini gözler önüne serecek.

SAF SU

Saf su elektronik sigara likitlerinin yoğunluğunu ayarlamak için kullanılıyor. Saf suyun bugüne kadar insan sağlığı üzerinde kötü etkileri görülmedi. Sanki elektronik sigaranın en masum maddesi gibi gözüküyor. Yine de likit karışım üzerinde nasıl bir etki yaratıyor konusu tartışılıyor.

DİASETİL

Diasetil özellikle aromaların içinde bulunan bir madde. Aromaların insan sağlığı üzerinde zararları tartışılırken en çok eleştiri alan maddelerden biri diasetil. Aromaların elektronik sigaraların cazibesini arttırmak ve masumlaştırmak için kullanılan pazarlama elemanlarından biri olduğu tartışma götürmez.

SONUÇ

Elektronik sigaranın zararları henüz somut olarak ispatlanamamış durumda. Kimilerine göre tüm bu karalama kampanyaları sigara üreticilerinin pazar paylarını kaybetmemek için çıkardıkları safsatalardan oluşuyor. Kimileri de bu tezin tam tersini savunuyor. Onlara göre elektronik sigaralar bir tuzak. Yüzyıllar içinde üreticiler bir kandırmaca yaparak sigarayı masumlaştırmaya çalıştı. Önce filtreler çıktı. Sonra hafif sigaralar ve ardından mentollüler. Daha sonra sigaraları incelttiler. Şimdi de elektronik hale getiriyorlar.

Sözün özü ister klasik sigara olsun ister elektronik, tütün ürünlerinin zararlı olduğu kesin. En iyisi bırakabiliyorsanız bırakın. Bırakamıyorsanız azaltın.  

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın