Güçlü Bir Beyin Ve Hafıza İçin Önemli 8 Besin

Akciğer kanserine yakalanmamak için sigara içmemek gerektiğini herkes bilir. Fazla alkol tüketimi karaciğeri sıkıntıya sokar. Az su içmek birçok diğer etkinin yanında böbrek sağlığını tehlikeye atar. Peki… tüm organları yöneten beyni korumak, güçlü bir beyin ve hafızaya sahip olmak için ne yememiz gerektiğini biliyor muyuz?

Hava kirliliği, kötü beslenme, stres gibi etmenlerden beyni olumsuz etkiliyor, hafızayı zayıflatabiliyor ya da bir işe odaklanmayı güçleştirebiliyor.

Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, güçlü bir beyin ve hafıza için dengeli bir beslenmenin önemini vurguluyor ve antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden zengin, sağlıklı yağlar içeren besinleri almamızı öneriyor.



İŞTE BEYİN DOSTU 8 BESİN

Zerdeçal

Zerdeçal, içerdiği “Kurkumin” adı verilen etken maddesi ile güçlü ve doğal bir antioksidan. Zerdaçal tarih boyunca tedavi amaçlı olarak kullanılmış. Beynin oksijenlenmesine böylelikle bilgiyi öğrenmesine ve işlemesine yardımcı oluyor. Zerdeçalın içerdiği kurkuminden tam olarak faydalanmak için zerdeçalı hafif ısıya maruz bırakarak yağ içinde kullanmak gerekiyor. Sebze veya et yemeklerini hazırlarken bitkisel yağ ve zerdeçallı birlikte kullanmak çok ideal bir yöntem. Gıda takviyesi olarak Kurkumin kullanımında, standartlara uygun ve emilimi yüksek olanın seçilmesi önemli.

Yağlı tohumlar-Kuruyemişler

Güçlü bir beyin ve hafıza için yağlı tohumlar çok önemli. Antioksidanlar, mineraller ve vitaminler, sağlıklı yağ asitleri açısından çok zengin olan ceviz, fındık, badem, çörek otu ve keten tohumu yüksek oranda E vitamini içeriyor dolayısıyla “beyin dostu” nitelemesini sonuna kadar hak ediyor. E vitamini hücre zarlarını serbest radikallerden koruyor ve böylelikle zihinsel gerilemeyi yavaşlatıyor. Beyin sağlığı için gerekli bir diğer madde olan Omega-3 içeriğiyle ceviz, yağlı tohumlar arasında bir adım öne çıkıyor. Yağlı tohumları çiğ olarak ve günde 1 avuç içi kadar tüketmekte sayısız fayda bulunuyor.

Yeşil yapraklı sebzeler

A ve K vitaminleri içeren ıspanak, pazı, roka, karalahana, brokoli, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek antioksidan ve posa içerikleriyle sadece beyni değil ‘ikinci beyin’ olarak ifade edilen bağırsakları da destekleyen harika besinlerdir. Ayrıca C vitamini ve lif kaynağı olan yeşil sebzeler anti-inflamatuar özellikleriyle beyni hasarlara karşı korumaya yardımcı olur. Güçlü bir beyin ve hafıza için tüketilecek 1 kase yeşil yapraklı sebze ayrıca günlük C ve K vitamini ihtiyacını da karşılıyor. Vitamin kaybını önlemek için yeşil yapraklı sebzeleri ya çiğ ya da hafif pişirerek tüketmeye özen gösterilmeli.

Yaban mersini

Yaban mersini ve benzer koyu renkli çileksi meyveler de tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri güçlü besinlerdir. Antioksidanlar beynin yaşlanmasına karşı savaşırlar. Yaban mersini ayrıca hafızayı güçlendirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye fayda sağlıyor. Sayın Dilan Eker, koyu renkli çileksi meyvelerin mevsimi dışında kurutulmuş veya dondurulmuş olarak tüketilebileceğini belirtiyor.

Kakao

Kakaonun serotonin üretimini arttığı bilinen bir gerçek. Kakao aynı zamanda beyni destekleyici flavonoidlerden yönünden de oldukça zengin. Flavonoidler özellikle öğrenme ve hafıza işlevlerini destekliyor ayrıca kısa süreli belleği güçlendirmeye fayda sağlıyor. Bu faydaları elde etmek için elbette beyaz ve sütlü çikolatalardan uzak durup en az yüzde 70 oranında kakao içeren çikolataları tercih etmek gerekiyor. Aslında yapılabilecek en iyi şey bizzat kakao tozunun kendisini tüketmek.

Yağlı balıklar

Omega-3 yağ asidi bakımından daha zengin olan yağlı balıklar, güçlü bir beyin ve hafıza için önemli besin öğelerinin başında yer alıyor. Omega-3 yağ asitleri beynin daha hızlı ve iyi şekilde iletişim kurmasını sağlıyor. Ayrıca zihinsel konsantrasyonu artırıyor ve hafızayı güçlendiriyor. Yeterli Omega-3 alımı için balığı haftada 2 veya 3 defa ızgara ya da buğulama olarak tüketmek gerekiyor. Uzmanlar balık tüketiminin yetersiz kaldığı durumda Omega 3 takviyesi alınmasını öneriyor.

Yumurta sarısı

Yumurtanın küçücük bir kabuğunun içinde beyin sağlığı ile ilişkili neredeyse tüm besin öğelerinin toplandığı biliniyor. Özellikle yumurta sarısı B grubu vitaminler, folik asit ve kolin açısından zengin bir kaynak. Bu maddeler beyin fonksiyonlarını ve gelişimini destekleiyor ve ruh halini düzenliyor. Kolin maddesi ayrıca mutlulukla ilgili hormon üreten betaine parçalanması özelliğiyle de biliniyor.

Kemik suyu

İlikli kemikleri en az 12 saat kısık ateşte kaynatarak ve soğan, sarımsak, biberiye gibi beyin sağlığını olumlu etkileyecek gıdalarıda ekleyerek hazırlanan kemik suyu, beyin sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyen önemli bir besindir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Eker, bu şekilde hazırlanan kemik suyunun buzdolabında 1 hafta kadar, derin dondurucuda ise 3 aya kadar muhafaza edilebileceğiniz belirtiyor. Ayrıca, kolojen ve hyaluronik asit içermesi nedeniyle kemik suyunun, oksidatif stresin azalmasına yardımcı olduğu biliniyor. Prolin ve grisin amino asitleri de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine olumlu katkı sağlıyor.


Yeşim Karayel

Yazar ile ilgili biyografik bilgi...

Bir cevap yazın