Gür Saçlar İçin Sağlıklı Beslenmek Şart

Hem kadın hem erkeklerin en hassas noktalarından biridir saçlar. Bu yüzdendir ki saç bakım ürünleri kozmetik dünyasında çok önemli bir yere sahiptir ve her saç sorunu için binlerce farklı ürün ve marka mevcuttur. Saç bakım ürünleri gerçekten faydalı olsa da tek başında yeterli bir çözüm değil. Sağlıklı saçlar için en önemli husus doğru besleniyor olmamızdır. Çünkü yediğimiz her şey kan yoluyla saç köklerine etki ediyor. Vitamin, mineral ve proteinden zengin olan besinleri yeterince tüketmiyorsanız, bu alışkanlığınız saçlarınızın kırılgan ve mat olmasına, daha da kötüsü dökülmelerine yol açabilmektedir.



Sağlıklı tüm besinler saçlarımız için faydalı olsa da bazı besin kaynakları çok daha fazla etkilidir.

Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, sağlıklı ve gür saçlar için mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken 10 besini anlattı, önemli bilgiler verdi.

Mandalina

İçerdiği C vitamini sayesinde saç tellerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kolajen üretimine yardımcı olur. Demir emilimini artırarak saçı güçlendirmektedir. Mandalinadaki B vitaminleri de saçın daha hızlı uzamasını sağlıyor, saç kaybını azaltıyor ve beyazlama sürecini yavaşlatıyor. Her gün 2-3 adet küçük boy mandalina tüketmekte fayda var.

Somon

Omega-3 yağ asitlerinden zengin bir balık. Vücudumuz bu sağlıklı yağları kendisi üretemediği için mutlaka yiyecek veya takviyelerden alınması gerekiyor. Omega 3 sayesinde saçlar daha parlak ve canlı görünüyor. Haftada 2 kez somon balığı tercih edilebilir.

Yoğurt

Yoğun olarak pantotenik asit içeriyor. B5 olarak da adlandırılan bu vitamin sayesinde saç incelmesi ve saç dökülmesi problemlerini önlüyor. B5 vitamini saç derisindeki kan akımını hızlandırarak saç derisini de koruyucu yapıya sahip. Günde 2 kase yoğurt tüketilebilir.

Havuç

A vitamini yönünden oldukça zengin bir besin. Vücut tarafından sebum yapmak için A vitamini gerekiyor. Sebum olmadan kepekli ve kuru saç problemi yaşanabiliyor. Bu sebeple herhangi bir sınır olmadan özellikle kışın bol bol havuç tüketmekte fayda var.

Tarçın

Kan dolaşımını artırması sayesinde saç köklerine oksijen ve besin taşınmasına katkıda bulunuyor. Bu etkisiyle saç köklerini güçlendiriyor ve bakım yapıyor. Tarçını bal, çay ve meyvelerin üstüne serperek tüketebilirsiniz.

Yumurta

Yumurtada yüksek miktarda biyotin bulunuyor. Biyotin eksikliği saç kırılmalarına sebep oluyor ve saç derisinde kepeklenme yapıyor. Ayrıca çok da iyi bir protein kaynağı olan yumurtayı her gün 1 tane tüketebilirsiniz.

Yulaf

Yulaf demir, lif, çinko, omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir besindir. İçerdiği bu vitaminler, saçın uzamasını hızlandıran daha kalın telli ve sağlıklı olmasında etkin rol oynayan besinlerdir. Yulafı sütle pişirdikten sonra içerisine meyve, kuruyemiş ve tarçın ekleyip kahvaltıda tüketebilirsiniz.

Mercimek

İçerdiği bol miktardaki folik asit, cilt ve saç derisindeki kırmızı kan hücrelerinin yapısını besliyor. Bu da yeni saç oluşumuna ve dolayısıyla saçların gürleşmesinde oldukça etkili olmaktadır. Mercimeği salatalarınızda veya tencere yemeği olarak haftada 2-3 kez tüketebilirsiniz.

Ispanak

Ispanak, saç için önemli olan birden fazla faydalı vitamin içermektedir. Demir, beta karoten, folat ve C vitamini. Tüm bu mineraller saç ve saç derisi için çok faydalıdır. Ayrıca saç dökülmesinin başlıca nedeni demir eksikliğidir. Ispanak yemeğine kıyma ekleyerek demir vitamin özelliğini daha etkili hale getirebiliriz.

Kuruyemiş

Kaju yüksek biyotin içeriği sayesinde saçın sağlıklı uzamasına katkıda bulunuyor. Cevizdeki elastin saç kırılmasını önlüyor. Antep fıstığı ise özellikler erkek tipi saç dökülmesine faydalı. Bunların  dışındaki çoğu kuruyemiş de E vitamini, selenyum ve çinkodan zengindir. Bu mineraller de saç yapısını güçlendirmektedir.


Delish

O bir Yolcu. Yolda giderken bazen sever, bazen sevilir, bazen yorar, bazen yorulur, Bazen yazar... Bazenleri hiç bitmez...

Bir cevap yazın