Ses Kısıllığına Çare Olacak Öneriler

İçinde bulunduğumuz yarı sıcak, yarı soğuk günler bağışıklık sistemini ve ses sağlığını tehdit ediyor. Sürekli konuşmak zorunda olan kişiler veya yüksek sesle hitap etmesi gerekenler çok daha büyük risk altında.

Basit ve geçici bir durum sanılan ses kısıklığı, kalıcı hasar verebiliyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi’nde görev yapan Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, sinirle bağırma, futbolda ani gol heyecanı gibi durumların da ses tellerinde kanamaya yol açabileceğini ifade etti ve ses kısıklığına karşı etkili 8 kuralı hatırlattı.



Boğaz temizleme hareketi yapmayın
Boğazınızda gıcık varsa su içerek gidermeye çalışın. Sert öksürüklerden ve sık sık boğaz temizleme hareketi yapmaktan kaçının. Tozlu, dumanlı, kuru ve klimalı ortamlar ses tellerine zarar verir böyle ortamlardan sakının ve günlük sıvı alımını artırın.

Bol su için
Su tüketimi günlük yaşamın en önemli noktalarından biridir. Gün boyunca en az 6-8 bardak su için. Yeterince su içmemek sesin başlıca düşmanlarından biridir. Su tüketmeyen kişilerin ses tellerinde oluşan kuruluk ses kısılmasına yol açar. Ses tellerinin sağlığı için nemli tutulması çok önemli. Ihlamur ve zencefil gibi bitki çayları aşırıya kaçılmamak şartıyla faydalı olabiliyor. Bu çaylarda en etken madde sıcak su ve buhar.

Aniden soğuğa çıkmayın
Oda ısısı en fazla 25 derece olmalı. Çok sıcak ortamlardan kaçınılmalı. Kaloriferin üzerine su dolu bir kap koyarak ortamı nemlendirmek fayda sağlayabilir. Sıcak ortamdan birdenbire soğuğa çıkmak yerine önce ortamın ısısını düşürün ve hava koşullarına uygun giyinin.

Sesi doğru kullanın ve stresi kontrol altına alın
Aralıksız konuşmak yerine ara ara durup nefes alarak yani ses tellerinizi dinlendirerek konuşun. Yüksek sesle konuşmak, bağırmak ve ani çıkışlar yapmak ses tellerine zarar verir. Bu davranışlardan mümkün olduğunca kaçının. Düğün salonu, stadyum ve benzeri gürültülü yerlerde sesinizi zorlamayın. Prof. Dr. Dilaver Özturan “Gergin ve öfkeli konuşma ses tellerine ciddi hasar verir. Bağırma ses tellerinde kanama sebeplerinden biridir. Maçta aniden gol diye bağırmak da ses telinde kanama yapabilir. Ses sağlığı için öfke kontrolü çok önemlidir. Sesteki gerginliği azaltmak için psikolojik destek çok fayda ağlayacaktır” diyor.

Beslenmeye özen gösterin
Sigara ve alkol kullanmayın. Kahve, çay, bitki çayları, süt ve süt ürünlerini aşırı tüketmeyin. Hazır gıdalar, kızartmalar, turşu, aşırı baharatlı gıdalar, çikolata, ketçap, mayonez, hardal, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi kendisi asitli olan veya asit artırıcı içeceklerden uzak durun. Öğünlerde miktarı fazla abartmayın. Yatmadan en az 3 saat önce yemeyi kesin.

Uykunuza dikkat edin
Yapılan bilimsel çalışmalar, yorgunluk ve uykusuzluğun da ses kısıklığına yol açtığını göstermektedir. Bu nedenle uyku düzeninize ve kaliteli uyumaya özen gösterin.

Kronik hastalıklarınız varsa tedavi olun
Alerji, sinüzit, farenjit, reflü ve tiroit gibi hastalıklar ses kısıklığına neden olabilir. O nedenle kronik hastalığınız olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin ve tedavi olun.
Kemerinizi fazla sıkmayın
Sayın Özturan, “Ses hijyeninizi sağlamak için kıyafetlerinize de dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, karın içi basıncını artıran giysilerden uzak durun. Belinizi sıkan kıyafetler giymeyin, kemerinizi fazla sıkmayın” diyor.


Yeşim Karayel

Yazar ile ilgili biyografik bilgi...

Bir cevap yazın