‘The Imitation Game’ Bir Benedict Cumberbatch Filmi

THE IMITATION GAME

  • Yapımcı               : Black Bear Pictures
  • Yönetmen          : Morten Tyldum
  • Oyuncular          : Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode
  • Dil                          : İngilizce
  • Yılı                         : 2014
  • IMDB Puan        : 8,1

The Imitation Game, Türkçe’ye filme konu olan Enigma makinesinin adıyla geçmiş. Yani Türkiye’de vizyona Enigma adıyla girmiş bir film. Savaşta sadece silahların değil aynı zamanda aklın, matematiğin de önemli olduğunun ispatı bir gerçek hayat hikayesi… Dönemin ünlü dahi matematikçisi Alan Turing’in esrarengiz hayatını da gözler önüne seren filmde savaşın zorlukları, matematiğin önemi, dönemin ilişkiler üzerine kanunları, kadın erkek ilişkileri, eşcinsellik konu alınıyor. Bir makinenin dünya tarihinde nasıl değişikliklere yol açabileceğinin hikayesi… Sürükleyici konusu ile mutlaka seyredilmesi gereken bir film. Savaş konulu film seven izleyiciler, savaş sahneleri beklemesin… Bu hikaye tamamen insan beyinleri arasında geçen bir savaş.


2. Dünya Savaşının ilk yıllarıdır. Hitler komutasındaki Alman orduları Enigma adı verilen bir şifreleme makinesi icat etmiştir. Şifreleme o kadar kuvvetlidir ki mesajlara savaşan tüm ülkeler ulaşabilse de şifrelere çözülememektedir. Şifrelerin çözülmesi için çalışan ekiplerin sadece 18 saati vardır. Çünkü Enigma şifre kodlarını her gece yarısı yenilemektedir. Bir matematik dâhisi Profesör Alan Turing, Enigmanın başarılarını duyar. Ülkesinin savaşta üstünlüğü sağlaması için Enigma şifrelerinin kırılması gerektiğinin farkındadır. Bu amaçla orduya iş başvurusunda bulunur. Mücadelesi sadece Enigma ile değil, kendi iş arkadaşları ve kendi işverenleriyledir de.

ENİGMA MAKİNESİ NEDİR?

Enigma, 2. Dünya Savaşının seyrini değiştiren, öncelikle Nazi Almanya’sına avantaj sağlayan, daha sonra çözümlenince müttefiklerin savaşı kazanmasını sağlayacak kadar büyük etkiye sebep olacak şifreleme makinesidir. Aslında 1920’lerde üretilen ilk çeşitleri ticari amaçla kullanılan Enigma makineleri, 2. Dünya Savaşı başlayınca Nazi Almanya’sı tarafından daha da geliştirildi. Bu Elektromanyetik aygıt kırılması zor şifreler oluşturdu ve uzun süre Nazilerin mesajlarını şifreli olarak iletti. Almanların savaşta kullandığı model Wehrmacht Enigma olarak bilinir.

2. Dünya Savaşı’nda Enigma Almanlara büyük üstünlük getirince başta Birleşik Krallık mühendis ve matematikçileri, bu makineyi çözmeye çalıştılar. Belki de bugünkü modern bilgisayarların temelleri bu çalışmalar esnasında atıldı. Bu çalışmalarda dönemin ünlü matematikçisi Alan Matthison Turing, dünyanın ilk dijital bilgisayarı Colossus’un muciti Thomas Harold Flowers gibi kişiler boy gösterdi.

Enigma şifrelerinin çözülmesi ile 2. Dünya savaşının en az 2 yıl daha erken bittiği varsayılır. Savaşın erken bitmesi ile milyonlarca insanın hayatının kurtulduğu düşünülür. Enigma çalışmaları olmasa belki de bugünkü bilgisayarlar bu kadar hızlı şekilde hayatımıza girmemiş olacaktı.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın