Dünyanın 7 Harikasından Biri | Büyük Giza Pirmadi

Modern çağımızın Yedi Harikasından daha çok, eski dünyanın Yedi Harikası popüler oldu hep. Aslında hepimiz bu 7 harikayı çok iyi biliyoruz da say deseler bir çırpıda sayamıyoruz. Hele birileri bize bu harikalar nerede diye sorsa hepten tıkanıyoruz. Şöyle bir hatırlayacak olursak eski çağın 7 harikası şöyleydi;

    • Babil’in Asma Bahçeleri
    • Keops Piramidi (Büyük Gİza Piramidi)
    • Artemis Tapınağı
    • Zeus Heykeli
    • Rodos Heykeli
    • İskenderiye Feneri
    • Halikarnas Mozolesi




Günümüzde bu 7 antik harikadan büyük ölçüde bozulmadan duran, binlerce yıla meydan okuyarak ayakta kalan tek bir tanesi var. Büyük Giza Piramidi… Bir başka deyişle Keops Piramidi… En kısa adı ile Büyük Piramit… Bu dev piramitin, daha doğrusu bölgedeki piramitlerin bunca yıla rağmen ayakta kalabilmeleri, inşa edildikleri dönemdeki teknoloji seviyesi düşünüldüğünde mimarinin imkansız yapısı insanlara hep şu soruyu sordurttu: ‘Piramitler Mısırlılar tarafından mı inşa edildi yoksa bazı dünya dışı yaşam biçimlerinin eseri mi? Antik insanlar günümüz insanlarından daha akıllı miydi? Dünyayı ziyaret eden yabancı formlar hakkında kesin kanıtlar olmadığına göre, eski Mısırlıların oldukça zeki olduklarını kabul etmek gerek herhalde.
Gelin hep beraber Büyük Giza Piramidi hakkında şaşırtıcı bilgilere ve hala cevaplanamayan sorulara beraberce bakalım. Bu şaşırtıcı bilgiler sizlerin de kafanızı karıştıracak, eski çağları daha çok sorgular olacaksınız.


1) Mısır bilimcilere göre Büyük Giza Piramidi, 4. Hanedan Mısır firavunu Khufu için inşa edilmişti. Zaten Keops Piramidi olarak anılmasının sebebi de budur.
2) Büyük Piramit, Giza’da inşa edilmiş üç piramidin en büyük olanıdır. Tam 3.800 yıl boyunca dünyanın en yüksek binası özelliğini korumuştur.
3) Büyük Piramit’e komşu iki Piramit de farklı firavunlar için inşa edilmiştir. Bu firavunlar Menkaure ve Khafre’dir.
4) Yapılan araştırmalar Büyük Giza Piramidinin orijinal boyutunun 146,5 metre olduğunu gösteriyor. Fakat bin yıllar boyunca rüzgar ve yağmurların etkisi ile piramidin tepesi aşınmış ve günümüzde 138,8 metre olarak boy göstermektedir.
5) Uzmanlar Büyük Giza Piramidinin inşa süresinin 23 yıl olduğunu söylüyor. Bilimsel araştırmalara göre bu büyük kütleyi bir kantara koyabilsek karşımıza toplam ağırlık 5,9 milyon ton olarak çıkacaktı.
6) Piramidin tabanı kusursuz bir kare şeklinde. Piramit toplamda 55.000 metrekarelik alana yayılmış.
7) Piramidin kenar duvarları da 5,5 dönümlük alan kaplıyor. Yani dört yüzeyin toplam alanı 22 dönüme denk geliyor.
8) Zeminden piramidin en tepesine çıkmak için tırmanılması gereken basamak sayısı 203.
9) Piramidin inşasına M.Ö. 2580 yılında başlanmış ve inşaat M.Ö. 2557 yılında sona ermiş.
10) Uzmanlar piramidin inşasında 2,3 milyon taş blok kullanıldığını tahmin ediyor. Taşların ortalama ağırlığı 7 ton olsa da bazıları 30 ton ağırlığında. Hatta 50 ton ağırlıkta taş bloklar bile var.
11) Piramidin inşası esnasında taşıyıcı olarak iyice cilalanmış kalker taşı kullanılmıştır. Uzmanlara göre toplam 144.000 adet kalker taşı kullanılmıştır. En ilginç noktalardan biri bu taşların oldukça düz olmasıdır. Yapılan matematiksel hesaplamalarda taşlardaki sapma bir milimin yüzde biri kadardır. Her taşın yaklaşık 20 ton olduğu düşünüldüğünde bu hassas işçilik şaşırtıcıdır.
12) Bu taşlar piramidin inşa edildiği ilk yıllarda o kadar parlakmışlar ki güneş yansıması piramidi beyaz bir mücevher gibi göstermekteymiş. Bu taşların sadece iki tanesi günümüze kadar gelebilmiş ve piramidin zemininde bulunmaktadır. Diğer taşların hepsi 14. Yüzyıldaki bir depremde yok olmuşlar. Bu depremde düşen taşları Arapların cami inşaatında kullandıkları söyleniyor.
13) Bu parlak taşların bir ayna gibi kullanılarak güneş ışınlarını aya kadar yansıtmayı hedeflediğine dair bir efsane olsa da bunu ispat eden bir belge yoktur.
14) Piramidin depremlere dayanıklı olması için temelinin raylı sisteme benzer bir sistemle inşa edildiği söyleniyor.

15) Bilim insanları piramidin inşasında kullanılan harcı şaşırtıcı buluyor. Yapıda kullanılan taşlardan daha sert olan bu harcı analiz etmeye çalışan bilim insanları henüz aynısını üretememiş.
16) Büyük Giza Piramidi, dört yüzeyi de içbükey olan tek piramittir.
17) Her ne kadar piramidin dört yüzeyi var diyorsak da Büyük Giza Piramidinin sekiz yüzeyi vardır. İnanılmaz şekilde, bir lazer hassaslığıyla tüm yüzeyler bir çıkıntı oluşturacak şekilde ikiye bölünmüştür. Bu şaşırtıcı durum yerden bakıldığında anlaşılamamaktadır. Ancak doğru açı ve doğru ışık yansımasıyla birlikte havadan bakıldığında görülmektedir. Daha şaşırtıcı olan bu katman sadece ekinoks dönemlerinde gün doğumu ve gün batımında görülebilmektedir.
18) Piramidin içindeki sıcaklık 20 derecedir ve hiç değişmez. Bu dünyanın ortalama sıcaklığına denk gelmektedir.
19) Mısırlılar tarafından inşa edilen piramitlerden döner kapılı olarak inşa edilen son üç piramitten biridir. Döner kapılı diğer piramitler Khufu’nun babası Huni ve dedesi için inşa edilmiştir. Bu döner kapılar günümüzde yok olmuş durumdalar. Araştırmalar bu kapının yıkılmadan önce çok hassas olarak inşa edildiğini gösteriyor. Kapının 20 ton ağırlığında olduğu düşünülüyor. Bu ağırlığa rağmen kolaylıkla açılabildiği tahmin ediliyor.
20) Piramidin içindeki granit mozole o kadar büyüktür ki, piramidin inşası bittikten sonra içeri taşınması imkansızdır. Dolayısı ile piramit ile paralel olarak bu mozolenin inşa edildiği düşünülmektedir. Bu mozole tek bir granit bloktan yapılmıştır. Bu granit bloğun kesilmesi için oldukça büyük bronz testereler kullanılmalıydı. Hatta graniti delebilmek için safir uçlu matkaplar gerekliydi ve bu matkapları çalıştırmak için 2 ton baskı gerekliydi. O dönem için bunların sağlanmış olması oldukça enteresan.
21) Büyük Piramidinin tüm ölçümleri Piramit İnçi olarak adlandırılan ölçü birimine göredir. Kralın odasında bulunan granit mozole bile aynı ölçü birimini kullanır. Mozolenin tabanı 135.22689251 piramit inçlik bir çevreye sahiptir. Bu değeri iki katına çıkarır ve 108 ile çarparsak güneşin yarıçapı 427.316 mil bulunur.
22) Büyük Piramit, dünyanın toprak kütlesinin veya dünyanın coğrafi merkezinin tam üstünde oturuyor. Piramidin doğu-batı ekseni, dünyanın en uzun kara paraleline karşılık gelir. Bu paralel, Asya, Afrika ve Amerika’dan geçer. Diğer taraftan, Antartika, Avrupa, Afrika ve Asya’dan geçtiği bilinen dünyanın en uzun kara meridyeni de doğrudan piramitten geçiyor. Yani, Giza Büyük Piramidi aslında paralel ve meridyenlerin birbirini kesen yerdedir. Dünya üzerinde bu kadar yer varken piramidin tam bu eksende inşa edilme olasılığı 3 milyarda bire denk geliyor.
23) Yeryüzünün Büyük Piramidin ağırlığını taşıyabilmesi için altında doğal bir dağ olması gerekir. Şaşırtıcı ama gerçekten de piramidin altında bir granit kaya vardır.
24) Amerika’daki ünlü Empire State binası ile kıyaslanırsa, Büyük Piramit, Empire State’den 30 kat büyüktür. Yani piramidin inşası için kullanılan malzeme ile 30 tane Empire State inşa edilebilir.
25) Daha önce de belirttiğimiz gibi, piramidin dört yanının her biri içbükeydir ve bu girinti yalnızca havadan görülebilir. Şaşırtıcı olan piramidin içbükey yüzeylerinin eğriliğinin, dünyanın eğriliği ile tamamen aynı olduğunu bilmektir.
26) Hala tesadüf mü diyorsunuz? Alın bir tesadüf daha… Piramidin bir kenarı 9.131 piramit inç boyunda. Dört tarafın tamamı yani çevresi 36.524 piramit inç. Peki, ondalık noktayı ikiye düşürürsek hangi sayıyı elde ediyoruz? 365,24 piramit inç… Modern hesaplamalardaki güneş yılının tam uzunluğunu yani.
27) Büyük Piramit, dünyanın gerçek Kuzey’ine (manyetik Kuzey’e değil) hizalanmıştır ve bu hizalama, bir derecelik bir hata ile son derece doğrudur. Kuzey Kutbu’nun konumunun zamanla değiştiği bilinen bir gerçektir ve dolayısıyla piramit inşa edildiğinde herhangi bir hata yapılmadığı sonucuna varılabilir.
28) Bilim insanlarına göre Giza Piramit Kompleksi’ndeki üç piramit Orion takımyıldızı kemerini oluşturan üç yıldızın konumuna göre hizalanır.
29) Giza’nın Büyük Piramidinin Khufu’nun mezarı olması gerektiği söylenirse de, zenginliğiyle birlikte firavun vücudunun piramit içine konulduğuna dair hiçbir işaret yoktur.
30) Mısırlılar binlerce yıl boyunca tarımdan tutun hayvancılığa, sosyal hayata dair binlerce yazılı eser bırakarak günümüze kayıtlar oluşturmuşken, piramitler hakkında hiçbir bilgi bırakmamış olmaları oldukça ilginç.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın