Nelson Mandela Hakkında 39 İlginç Bilgi

Nelson Mandela denince akla, Güney Afrika’da neredeyse tek başına başlattığı ırk ayrımcılığına karşı mücadelesi geliyor. Mandela bu mücadelede esnasında özgürlük adına oldukça şiddetli çatışmalar yapmış olsa da Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü. Dünya tarihinde önemli bir isme sahip olan Nelson Mandela, mücadelesi süresince 30 yıl hapis yattı ve bu süreçte hukuk mezunu olmayı başardı. Bu anlamda ilk siyahi avukat olarak adlandırılabilir. Bu yazıda Nelson Mandela hakkında bilinen ve bilinmeyen birçok bilgiye ulaşacaksınız. Gelin hep beraber Mandela’ya, Mandela’nın hayatına, bilinenleri ve bilinmeyenlerine uzanalım.



NELSON MANDELA HAKKINDA 39 İLGİNÇ BİLGİ

  1. Nelson Mandela, 18 Temmuz 1918 tarihinde Güney Afrika’nın Mvezo kasabasında hayata gözlerini açtı. Xhosa dili kullanan Thembu kabilesinin üyesiydi.
  2. 9 yaşındayken babasını kaybetti. Thembu kabilesinin ileri gelenlerinden Jongintaba Dalind yebo, Mandela’ya kucak açtı ve onun liderlik özelliğinin ortaya çıkmasında büyük rol oynadı.
  3. Nelson Mandela’nın gerçek ismi Rolihlahla Mandela idi. Xhosa dilinde ‘Ağacın dalına asıl’ anlamına gelen bu isim aynı zamanda ‘Problem çıkarıcı’ da demekti. İsmi değişse de Mandela, İngiliz hükümeti için problem çıkarmaya devam etti.
  4. Mandela’ya Nelson ismini veren kişi öğretmenidir. Bu isim değişikliğinin sebebi tam olarak bilinmese de Güney Afrika’da çocuklara İngiliz isimleri verilmesinin bir gelenek olduğu düşünülünce bu durum normal karşılanmalı. Afrika isimlerini İngilizler rahatlıkla telafuz edemiyorlardı ve genç Afrikalılara İngiliz isimleri veriliyordu. Öğretmeni Mandela’ya Nelson ismini verirken bir İngiliz amiralden feyz almıştı. Horatio Nelson.
  5. Mandela’nın başka isimleri de vardı. Güney Afrika halkı onu Madiba ve Mkhulu olarak da adlandırdı. Madiba kabilesinin ismiydi. Mkhulu ise büyükbaba demekti.
  6. Ailesinde ciddi eğitim alan ilk kişiydi. Misyoner okullarında ilk öğretimini tamamladıktan sonra eğitimine devam etti. Aynı zaman da boks eğitimi de aldı.
  7. 1939 yılında Afrikallıların eğitim alabildiği tek batı stili üniversite olan Fort Hare Üniversitesine katıldı. 
  8. Üniversite hayatına başlayalı henüz bir yıl olmuştu ki üniversitenin politikalarını boykot etmek suçlamasıyla okuldan atıldı. İleride iş ortağı olacak Oliver Tambo da aynı suçlama ile okuldan atılanlar arasındaydı.
  9. Daha sonraları Johannesburg’a gitti. Orada bazı küçük işler yaptı. Hukuk okudu ve Witwatersrand Üniversitesinden diplomasını aldı. O dönem bile ırk ayrımcılığına karşı olan hareketlerde aktif rol aldı. Bir çok beyaz ve siyahi aktivistle iyi ilişkiler içinde oldu.
  10. 1944’te ANC’ye yani Afrika Ulusal Kongresine katıldı. İş ortağı Oliver Tambo gibi diğer üyelerle ANCYL’i yani Afrika Ulusal Kongresi Gençlik Birliğini kurdu.
  11. 1948 yılında Afrikalıların kontrolündeki Ulusal Parti seçimleri kazanınca daha çok çalışmaya başladı. İktidara geldikten sonra ‘Apartheid’ olarak adlandırılan politikayı uygulamaya koyuldular. Apartheid, ırksal sınıflandırma ve ayrışma anlamına gelmektedir.
  12. Oliver Tambo ile birlikte bir hukuk firması kurdu. Bu firma adalet bulamayan siyahi vatandaşlara oldukça uygun fiyatlarla destek olacaktı. Hatta bazı davalardan ücret bile almıyorlardı.
  13. 1952’de Haksız Kanunlar Kampanyasında aktif olarak rol aldı. Özgürlük Manifestosuna destek verdi. İnsanlar Kongresi bu manifestoyu 1955 yılında onayladı.
  14. Mandela ve 155 aktivist 5 Aralık 1956 itaatsizlik suçlaması ile tutuklandı. Bir süre sonra hapisten çıktılar. ANC (Afrika Ulusal Kongresi), 1959 yılında PAC’a yani Pan Afrikan Kongresine dönüştü. PAC oldukça radikal bir kanattı.
  15. 1960’da polis Sharpeville’deki barışçıl protestoculara ateş açtı. Ülkenin her yerinde ayaklanmalar vardı ve hükümet ANC ve PAC’ı yasakladı. Bu, Mandela’nın özgürlük kazanmak için radikal ve asi bir yol seçmesine sebep oldu.
  16. 16 Aralık 1961’de ANC’nin silahlı kanadı olan “Umkhonto we Sizwe” örgütünün kurucuları arasında yer aldı. “Umkhonto we Sizwe”, Ulusun Mızrağı anlamına geliyordu ve popüler olarak MK olarak biliniyordu.
  17. Mandela Güney Afrika’nın bağımsız bir cumhuriyet olarak tanınması için birçok kampanya düzenledi. Güney Afrika’nın Milletler Topluluğundan çekildiğini açıkladı. Bağımsızlık adına birçok şehirde bulundu.
  18. Mandela birçok MK lideri gibi 8 ay süren Riyonia Mahkemelerinde yargılandı. Birçok MK lideri ömür boyu hapis cezası aldı.
  19. Mandela’nın 30 yıllık hapis hayatının ilk 18 yılı burada başlar. Çok ağır şartlardaki Cape Town yakınlarındaki Robben Adası hapishanesine atılır.
  20. Hapishane koşulları çok ağırdı. Mahkumlar yatağı olmayan küçük odalarda kalıyorlar ve kireç ocaklarında çalışmak zorunda bırakılıyorlardı. Gardiyanlar mahkumları boyunlarına kadar toprağa gömüyor ve sonra üzerlerine pisliyorlardı. Mandela ancak 6 ayda bir karısı ile görüşebiliyordu. 
  21. Hapishanedeyken Londra Üniversitesi Hukuk Bölümünden mezun oldu. Birçok kişi için ilham kaynağı oldu. Salıverildikten 5 yıl sonra ‘Özgürlük İçin Uzun Yürüyüş’ adlı otobiyografisini yazdı.
  22. Mandela hapishanede olsa da popülaritesi gitgide arttı. 1980 yılında Oliver Tambo, ‘Nelson Mandela’ya Özgürlük’ kampanyasını başlattı. Başta medya ve diğer ülkelerin baskısı ile hükümet tahliye kararı aldı. Fakat bazı koşullarla. Mandela, özgürlük için radikal yollara sapmaktan vazgeçmeliydi.
  23. Mandela bu teklifi reddetti. Bu sebeple Polsmoor Hapishanesine gönderildi ve 1988 yılında ev hapsine girene kadar bu hapishanede kaldı.
  24. 1989 yılında F. W. de Klerk başkan olarak seçildi ve ANC üzerindeki yasakları kaldırdı. 1990 yılında Mandela’nın serbest bırakılması emrini verdi. Nelson Mandela bir kez daha özgürdü.
  25. Serbest bırakılmasının ardından, ırk ayrımcılığını sonlandırmak ve Güney Afrika’daki çok ırklı bir hükümetin başlangıcı için birçok siyasi parti ile görüşmeye çalıştı.
  26. 1993 yılının Aralık ayında Mandela ve F. W. de Klerk Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.
  27. 26 Nisan 1994 günü 22 milyon Güney Afrikalı seçimlerde oy kullandı. Büyük bir farkla Nelson Mandela bu seçimi kazandı. Klerk ise yardımcısı idi. Nelson Mandela artık Güney Afrika’nın ilk siyahi cumhurbaşkanıydı.
  28. Güney Afrika cumhurbaşkanı olduktan sonra, insan hakları için Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nu kurdu.
  29. Güney Afrika halkının yaşam standartlarını arttıracak birçok sosyo ekonomik reform gerçekleştirdi. 
  30. 1996 yılında Güney Afrika anayasasının yürürlüğe girmesinde kilit rol oynadı.  Bu, hükümetin merkezileşmesine yol açmıştır. Hükümet demokrasi yoluyla seçilecekti, ancak anayasa azınlıklara (beyazlar dahil) karşı herhangi bir ayrımcılık yapılmamasını sağlayacaktı.
  31. Cumhurbaşkanlığı dönemince tüm konsantrasyonunu beyaz ve siyah ırkların ilişkileri üzerine yönlendirdi. Yeni bir Güney Afrika imajı çizmeye çalıştı.
  32. 1995 yılında Güney Afrikanın ev sahipliğinde geçen Dünya Rugby Kupasında siyah ve beyazları aynı milli takımda oynamak için cesaretlendirdi.
  33. 1999 yılında görev süresi dolunca politik hayatına son verdi. Onun ayrılığından sonra Güney Afrika’nın yeni cumhurbaşkanı Thabo Mbeki oldu.
  34. Politik hayatına son verdiğini açıklasa da birçok adalet ve barış kampanyasında aktif rol oynadı. Şöhreti tüm dünyaya yayıldı. 
  35. Nelson Mandela Vakfı ve The Elders (küresel sorunları ve insan ıstırabını ele alan bağımsız bir grup) gibi birçok organizasyona imza attı.
  36. Özellikle Afrika ülkelerinin büyük sorunu olan AIDS hastalığı ile ilgili kamuoyu oluşturdu.
  37. 18 Temmuz, Birleşmiş Milletler tarafından demokrasiye, sosyal adalete, özgürlükçü hareketlere, insan haklarına katkılarından dolayı ‘Nelson Mandela Günü’ olarak ilan edildi.
  38. 2001 yılında yakalandığı prostat kanseri sonrası sosyal hayattaki görünürlüğü gitgide azaldı. 
  39. 5 Aralık 2013 günü emellerine ulaşmış şekilde ölümle kucaklaştı.



Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın