Soğan’ın Faydaları Hakkında 8 Değerli Bilgi

Soğan, mutfaklarımızın değişmez üyesi. Soğanın faydaları hakkında çok şeyler söylenir, çok şeyler konuşulur. Soğanın insan sağlığı için faydalı olduğu çokça söylenir. Toplumumuzda bu faydalar nelerdir diye sorulduğunda soğanın C Vitamini içerdiği ve antioksidan özelliği olduğu cevabını çabucak alırız. Peki soğanın faydaları bunlarla sınırlı mı? Soğanın akla gelmeyen faydaları nelerdir? Evet, soğanın faydaları tahmin ettiğinizden de çok.  Gelin beraberce soğanın az bilinen faydalarına bakalım. Bu yazıyı okuduktan sonra soğan tüketiminizi arttıracaksınız. Soğan hayatımızda fazlasıyla var ama daha fazlasını tüketmek için fırsat kollayacaksınız.

ŞEKER HASTALARINA ŞİFA

İnsanlar üzerinde yapılan klinik çalışmalar, soğanın kan şekerinin kontrolünde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Basitçe ifade etmek gerekirse, şeker hastaları kan şekeri düzeylerini düzenlemek istiyorlarsa, soğanı günlük beslenmelerinde temel yiyecek maddesi olarak eklemelidirler. Yapılan araştırmalar, günlük olarak 100 gram ham soğan tüketiminin kan şekeri düzenlenmesinde ciddi fayda sağladığını gösterdi. Kan şekerini düzenlemek için önemli bir element olan krom içeren soğan, içerdiği kükürt sayesinde insülin üretimini tetikler. Böylece kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN SOĞAN

Osteoporoz… Bu terim size tanıdık geliyor mu? Kemik erimesi özellikle menopoza girmiş kadınlarda yaygındır. 50 yaşını aşmış kadınlar üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırmada günlük soğan tüketiminin sadece kemik yoğunluğunu arttırmakla kalmadığı aynı zamanda kemik kaybını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür. Buna ek olarak, Artrit Vakfı, soğanda bulunan quercetin’in romatoid artrit hastaları için de faydalı olduğunu söylüyor.



SOĞAN KANSERE KARŞI

2015 yılında yapılan analiz, soğanın gastrik kanser riskini azaltmada hayati bir rol oynadığını göstermektedir. World’s Healthiest Foods’a göre, haftada 7 porsiyon soğan tüketerek yumurtalık kanseri, larinks kanseri, kolorektal kanser gibi çeşitli kanser türleri riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Soğanda bulunan quercetin adlı madde, akciğer tümörleri, endometriyal tümörler, yumurtalık ve prostat tümörleri, kolon tümörleri ve meme tümörlerinde kanser hücrelerini inhibe eder.

KALBİNİZE SOĞAN KALKANI

Kalbiniz soğana, soğan kalbinize dost. Soğanın içerdiği elementler kalbinizi korumakla kalmıyor iyi kolestrol seviyesini de arttırıyor. Sıkça tüketilen soğanın kalp sağlığınızı koruduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmış. Soğanda bulunan tiyosulfinatlar kan inceltme özellikleri ile bilinir. Dolayısıyla inme ve kalp krizi riskini azaltır. Soğanlarda bulunan quercetin, atardamarda plak oluşumunu önler. Soğanın aynı zamanda kan trombositlerinin birbirine yapışmasını önler ve dolayısıyla pıhtılaşmayı önler.

SİNDİRİM SİSTEMİNİZ İÇİN ŞİFA

Zayıf bir sindirim sistemimiz olduğunda yaşadığımız sıkıntıları hepimiz biliriz. Soğan size çok sağlıklı ve sağlam bir sindirim sistemi hediye ediyor. Soğanda bir çeşit diyet lifi vardır. Bu lifimsi madde faydalı bir bakteri kaynağıdır. Soğanın ürettiği bu faydalı bakteriler, gıdaların sindirimine yardımcı olur. Soğan sindirim sistemini koruduğu kadar, sindirim bozukluklarında tedavi edici özelliğe de sahiptir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE SOĞAN

Soğanın içinde bulunan selenyum sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği biliniyor. Selenyum, bağışıklık hücrelerinin düzgün gelişiminde ve çoğalmasında etkili bir mineraldir. Ancak sağlıklı hücreler, kalsiyum ve gerekli proteinleri düzgün şekilde taşıyabilir. Ayrıca, soğan, bağışıklık sistemimizi antioksidan özelliği ile de güçlendirir. Soğan ayrıca C vitamini deposudur.

GÖZLERİNİZİN DOSTU

Göz merceklerimizin düzgün işleyişi için kükürt ihtiyacı vardır. Soğanın selenyum deposu olduğunu söylemiştik. Bu mineralin E vitamini ile birlikte göz sağlığı için büyük önemi vardır. Soğan doğrarken gözlerimiz yansa da yiyecek olarak tükettiğimizde soğan gözlerimizi koruyucu bir etki oluşturacaktır. Yani göz yakan soğan aslında göz dostu.

SOĞAN DEMEK SAĞLIKLI BEYİN DEMEK

Vücudumuz çeşitli zararlı toksinler üretir ve alır. Bu toksinler, beynimize ulaştığında uzun vadede tahribata neden olabilir. Soğanın, beynimizdeki bu toksinler ile savaşıp onları sistemimizden boşaltan bir antioksidan olduğu da bir gerçek. Bilim insanları, insanlardaki hafıza bozuklukları soğan ile tedavi edilebileceğine inanıyor. Beyin açısından en iyi sonuçları elde etmek için, soğanın çiğ tüketilmesi öneriliyor.

Delinin Biri

Akıllı delilerden biri. Birbirinden ilginç konular hakkında yazar, önemli noktalara parmak basar. Akıllı ama dedik ya deli. Ne yazsa yeri...

Bir cevap yazın